top of page

STUDENTSKA GRUPA PODRŠKE

Kada pred sobom imamo važan zadatak ponekad nam je teško prionuti na posao. Bilo to učenje za ispit, pospremanje stana ili odlazak zubaru - neke zadatke rado ostavljamo za sutra. Kada se i “uhvatimo” knjige, svako malo provjeravamo e-mail, društvene mreže, poruke na mobitelu, kuhamo kavu, zatim nam treba nešto slatko...popisu nema kraja. Svjesni smo da nam odgađanje ne pomaže i nakon cjenoćnog učenja uz lonac kave obećajemo sami sebi da za idući ispit počinjemo učiti na vrijeme, ali planovi padaju u vodu. Kao da nemamo kontrolu nad vlastitim ponašanjem sa svakim ispitnim rokom iznova ponavljamo isti obrazac- odgađamo i odgađamo dok nije “pet do dvanaest”. Odgađanje obaveza i kampanjsko učenje toliko je prošireno da se time bavi i znanstvena zajednica. Istraživanja su pokazala da 75% studenata smatra da odgađaju svoje obaveze (Potts, 1987), a u 50% slučajeva odgađanje studentskih obaveza dovodi do štetnih posljedica (Steel, 2007) te je postalo glavni razlog akademskog neuspjeha (Karatas, 2015).  Što je to što nas tjera da se sabotiramo i da si nešto što nam je važno i samo po sebi zahtjevno učinimo još težim, možda čak i neizvedivim? Razlozi mogu uključivati  nisku motivaciju, nisko samopouzdanje, anksioznost, depresiju, teškoće s koncentracijom (Steel, 2007). Okolina odgađanje može doživjeti kao lijenost pa se studenti koji odgađaju ili izbjegavaju izlaziti na ispite nađu na meti osuda i kritike. Nerazumijevanje okoline samo pogoršava situaciju jer se kod pojedinaca javlja osjećaj krivnje i usamljenosti. Nagomilane obaveze u nekom trenutku počinju izgledati zastrašujuće i nerazriješivo što dovodi do paralize i blokade sa kojom se osoba više ne zna nositi.    

 

Ukoliko vam je teško motivirati se za učenje, osjećate strah ili zabrinutost vezano uz studiranje i sve vam to skupa izgleda preteško, pozvani ste uključiti se u studentsku grupu podrške. Cilj studentske grupe podrške je pomoći studentima istražiti vlastitu motivaciju, otpore, strahove, sabotirajuće misli i obrasce ponašanja vezane uz studiranje te ih, u sigurnom okruženju podržavajuće grupe i uz vodstvo psihoterapeuta, raspetljati, rasvijetliti i osloboditi ih se.

 

Grupa podrške u trajanju od 2 sata sastajat će se jednom mjesečno u prostoru Savjetovališta Žiraha, Ribnjak 18, Zagreb, u večernjim satima. Prijave i kratko objašnjenje motivacije molim poslati na: psihoterapija.savjetovanje@gmail.com.

studentske obaveze, kako položiti ispit
bottom of page