top of page

KORONA VIRUS: ŠTO UČINITI KADA  NAS OBUZME STRAH, USAMLJENOST I BESPOMOĆNOST?

Pojava Korona virusa dovodi nas u posve novu i nepoznatu situaciju. Vijesti o porastu broja oboljelih i umrlih izazivaju strah, neizvjesnost i bespomoćnost. Mediji i društvene mreže zastrašuju nas pričama o mogućoj nestašici namirnica i higijenskih potrepština s polica trgovina, a dodatno nas zabrinjavaju i buduće ekonomske posljedice. Pored straha i bespomoćnosti, uslijed preporuka izbjegavanja kontakta s ljudima može se pojaviti i osjećaj usamljenosti. 

Što učiniti da pomognemo sebi i svojim bližnjima?

  • Iako se ne preporuča fizički kontakt, pokušajmo što više ostati u kontaktu jedni s drugima putem telefona i interneta. Iako ne možemo otići na kavu, možemo zajedno popiti kavu i pritom komunicirati putem video poziva. Ne možemo otići u kino, ali možemo gledati filmove na streaming platformama i svoje dojmove podijeliti s bliskim osobama. Puno je organizacija u vrijeme izvanredne situacije omogućilo besplatno gledanje filmova na svojim platformama. Slično je i sa posjetima muzejima, koncertima ili kazališnim predstavama. 

  • Javite se ljudima s kojima bi se inače družili. Razgovarajte. Podijelite s njima svoje strahove, tugu, frustraciju, ljutnju i sve drugo što osjećate. Osjećaj usamljenosti nije izazvan fizičkom udaljenošću, nego nedostatkom smislene, stvarne i iskrene komunikacije i kontakta. Saslušajte jedni druge. Normalno je da se u ovakvim situacijama osjećamo uplašeno, ali ne moramo u tome ostati sami. 

  • Kada nas preplavi strah, može se dogoditi da počnemo zamišljati najcrnje moguće scenarije. Pokušajmo ostati svjesni toga da se najcrnji scenariji, čak ako i mislimo da su realni, ne moraju obistiniti. 

  • Strah od Korona virusa izazvan je u velikoj mjeri time što je nedovoljno istražen i o njemu ne znamo dovoljno. Informirajte se o Korona virusu i simptomima COVID-19 bolesti iz pouzdanih izvora kao što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo ili Stožer civilne zaštite. S rezervom uzimajte vijesti koje pročitate ili čujete na društvenim mrežama. Zaštitite se od lažnih vijesti koje dodatno pogoršavaju osjećaj straha i neizvjesnosti. Pokušajmo prihvatiti da situaciju ne možemo promijeniti. Najviše što možemo jest pridržavati se uputa i preporuka kriznih stožera i zdravstvenih ustanova. 

bottom of page